1368 olästa mejl.
Inte en helt ovanlig siffra i vissa inboxar. Mejlen hopar sig. Du svarar snabbt på det senaste i telefonen på väg in på nästa möte. Svaret är kort och kräver inga utläggningar. Men du kommer få ett mejl till. Ännu en oläst siffra i mejlkorgen. Först tre rundor senare upptäcker du att två av de tre kundkontakterna i mejlslingan har fallit bort. Inte igen tänker du!
Inte ett helt ovanligt scenario. Den snabba kommunikationen som sker mellan avdelningar, team och individer idag har fått helt andra förutsättningar än tidigare. I dagens kommunikation krävs det att du är aktiv för att inte missa något. Men hur lätt är det när mejlboxen förföljer dig och du till slut startar en ny mejltråd – där alla inte är cc. Ineffektiviteten blir plötsligt ett seriöst problem och tiden du och dina kollegor kan spara på att ha bättre kommunikationsmöjligheter blir väldigt relevant.
Ska vi sluta med mejl?!
Men vad är lösningen på den här utmaningen? Ska vi sluta med mejl? Nej. Det är inte realistiskt att ett företag med väldigt få eller väldigt många kollegor ska slopa allt som har med mejl att göra och enbart kommunicera via t. ex Teams chattfunktion och tillhörande kanaler. Att ändra ett arbetssätt för en grupp tar tid och kräver engagemang och vilja. Övergången kommer kräva en tydlighet från inte minst ledningen att det är det här sättet vi kommunicerar på. Det är här vi delar vår inspiration med varandra, kunduppdateringar, projektuppdateringar med mer. Samlat på ett enda ställe, inte uppdelat i tusen mappar och i minst lika många mejltrådar. Men precis som i Rom byggs inte det här på en dag. Börja med er kommunikation internt och arbeta er framåt. Ett förändrat arbetssätt har många fördelar – sammanhållning internt kanske kan bli en av dem när man tillsammans ska hitta sin väg framåt. Med en stabil och trygg IT-partner kan förändringen också landa rätt direkt. Vi guidar och hjälper er på vägen framåt till att bli ett konkurrenskraftigt företag även kommunikationsmässigt.